Domowe lody z chia i kokosem
Zdrowe domowe lody? Sorbety oczywiście! Tylko sorbety. Uwielbiamy je, jednak nie oszukujmy się – śmietana trzydziestka robi swoje… Dlatego walcząc z tłuszczami nasyconymi zawsze miejmy na podorędziu zdrowszy zamiennik.
Obok zamrożonych musów owocowych, pożywne lody z nasionami chia i kokosem sprytnie zastąpią „efekt 30%”. Wykonanie jest tak szybkie i proste, że zawsze przygotowuję je wspólnie z Polką (+10 pkt dla Najfajniejszej Mamy Pod Słońcem). Jeśli macie swoje lodowe patenty – piszcie koniecznie! Punktów nigdy nie jest za dużo!
SKŁADNIKI:
* mleko kokosowe (200 ml)
* nasiona chia (2 łyżki)
* banany (3x)
* wiórki kokosowe (2 łyżki)
* kiwi do przybrania (1x)
* sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy pudding chia, czyli łączymy mleko kokosowe z nasionami chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 min. Po kwadransie mieszamy ponownie. Po ok 2-3 godzinach wyciągamy powstały pudding z lodówki, dodajemy resztę składników i blendujemy. W międzyczasie kroimy kiwi w bardzo cienkie plasterki i przyklejamy je do boków foremek do lodów. Używam tych z Ikei. Zalewamy foremki powstałą masą, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Częstujemy domowników i… liczymy punkty.

POLA, asystentka i naczelna degustatorka